Gyros is een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa.

ingrediënten
  • 1 kg aardappelen
  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • iets tijm en majoraan
  • 10 peperoni
  • ½ l Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • ⅛ l melk
  • zout, witte peper
  • 500 gr vlees bijv. kipfilet, (of kant en klaar gyrosvlees)
  • 3 el gyroskruiden
  • 200 gr fetablokjes
bereiding

Was de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Laten schrikken en iets laten afkoelen. Pellen en in plakken snijden. Komkommer wassen en ⅔ in stukken snijden. Tomaten wassen en in partjes snijden. Ui schillen en in halve ringen snijden.

Kruiden wassen en fijnhakken. Peperoni op 4 stuks na klein snijden. Met de aardappelen, komkommer, tomaten, uien en kruiden mengen.

De rest van de komkommer raspen. Met yoghurt, olie en melk door elkaar roeren. Met zout en peper op smaak brengen. De saus met de salade mengen en in laten trekken. (Ik heb de helft van de saus in een kommetje apart geserveerd, vond het anders te veel).

Een pan zonder vet verhitten. Hierin het vlees in ca. 5 minuten bakken. Eventjes laten afkoelen, door de salade scheppen. Feta erover strooien. Eventueel garneren met majoraan.

Bereidingstijd: ca. 1¼ uur

Uit: Rezepte Pur 8/2009

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord